Receptpalota

Finom receptek gyűjteménye. Grillázstorta és formatorta sütés

                                 Karácsonyi receptek


                             Diós vagy mákos pompos (guba)

Hozzávalók:

5-6 kifli, 1/2 l tej, 20 dkg mák vagy dió, 3 tojássárgája, 4-5 kanál cukor, zsemlemorzsa, vaj

A kifliket felszeleteljük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a meleg tejjel összekeverjük. Egy szitán keresztül meglocsoljuk a kiflikarikákat a tejjel. Kivajazott kizsemlemorzsázott hőállótálba rakunk egy réteg tejes kiflit, megszórjuk dióval. Ezt addig rétegezzük amíg vannak hozzávalók. Elömelegjktett sütőben megsütjük.


                                     Karácsonyi grillázs

Hozzávalók:


200 g sütőzsír (Cera), 50 g margarin, 1 cukrozott sűrített tej, 250 g kristálycukor, 300 g durvára aprított dió, 1 csomag tortalap (ostya)

A cukrot egy teflon serpenyőben megkaramelizáljuk. Ha elolvadt hozzáadjuk a sütőzsírt és margarint. Ha ez is elolvadt hozzáadjuk a sűrített tejet. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük míg minden össze nem áll. A végén belerakjuk a diót. Még melegen megtöltjük a tortalapolkat, k.b. 5 cm vastagon megkenjük és egy másikkal betakarjuk. A tetejét egy vízzel teli edénnyel lenyomatjuk amíg ki nem hűl. Ha kész felszeleteljük.


                                        Vanílás kiflik

Hozzávalók:

250 g simaliszt, 200 g margarin, 100 g darált dió,70 g porcukor, porcukor és vaníliás cukor keverve a kiflik beforgatására

A hozzávalókat összegyúrjuk és berakjuk 2 órára a hűtőbe. Kifliket formálunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakjuk és középmeleg sütőben kisütjük. Még melegen beforgatjuk a cukorba.


                                      Gesztenyés kiflik

Hozzávalók:

25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 30 dkg gesztenyepüré, 30 dkg féldaraliszt, 3 tojássárgája, 1 vanilíás cukor, csokoládéöntet

A margarint kikeverjük a cukorral és vaníliás cukorrak, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Fokozatosan hozzáadjuk a gesztenyepürét és lisztet. Kifliket formálunk és sütőpapíros tepsin 180 fokon megsütjük. A végeit csokiba mártjuk.


                                                 Diók

Hozzávalók:

Tészta: 15 dkg darált dió, 60 dkg féldaraliszt, 30 dkg margarin, 1-2 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 kanál kakaó. Töltelék: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg margarin.

A tésztához való hozzávalókat összegyúrjuk és pihentetjük 1 órát a hűtőben. A kivajazott, kilisztezett dióformába belenyomkodjuk és kisütjük. Még melegen kiborítjuk a formákból. A cukrot, vaníliás cukrot és tojást kikeverjük és gőz fölött sűrűre főzzük. A puha margarinhoz apránként hozzákeverjük. A diókat megtöltjük égy hogy kettőt összeragasztunk.


                                             Diós kiflik

Hozzávalók:

Tészta-300g finomliszt, 50 g porcukor, 250 g margarin, 100 g tejföl, 1 tojás, 1 teáskanál ecet, pici só

Töltelék-50 g mazsola, 2 kanál rum, 200 g darált dió, 100 g porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 kanál forró tej

A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a feldarabolt margarint és tejfölt, amiben elkevertük a tojás sárgáját, ecetet, sót. Kidolgozzuk a tésztát majd zacskóba rakjuk és egész éjjelre a hütőbe rakjuk. A leforrézott mazsolát rumba áztatjuk.A diót összekeverjük a cukorral, vaníliáscukorral, mazsolával és a fennmaradt rummal. hozzáöntjük a tejet. A tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagra és feldaraboljuk 12x7 cm-es téglalpokra. A hosszabikoldalának szélére rakunk a töltelékből összehajtjuk és kifliket formálunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe megsütjük.


                                                Hólabda

Hozzávalók:

8 tojás, 55dkg cukor, 25 dkg és 5 kanál grízes liszt, 2 kanál kakaó, 8 kanál forró víz, 1 sütőpor, 25 dkg vaj, 1/2 l tej

8 tojás sárgáját 30 dkg cukorral, 25 dkg liszttel, 2 ek kakaóval, 8 kanül forró vJzzel, 1 sütőporral kikeverünk és hozzá keverjük a tojások felvert fehérjét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőbe kisütjük. A töltelékhez 1/2 l tejet 5 kanál grízes liszttel megfőzzük. A puha vajat 25 dkg porcukorral kikeverünk. A két krémet összekeverjük. A megsült tésztákból közepes pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk. Megkenjük krémmel és kettőt összeragasztunk, kívül is megkenjük és kókuszlisztbe forgatjuk. A tetejét csokoládéval megkenhetjük. Kicsit babara munka , de megéri nagyon finom. Ezt a süteményt karácsonyra szoktam sütni nagyon szereti a család.



                                      Diós töltött kosárkák

Hozzávalók:

250 g finom liszt, 70 g porckor, 150 g margarin, 1 kanál kakaó, 100 g dió, kis sütőpor, 1 tojás

Krém-4 tojás, 180 g kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 200 g vaj

Az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. Vékony rétegben belenyomkodjuk a kosárka formába.  A formákat nem kell kikenni. Megsütjük 180 fokon és még melegen kivesszük a formából. A kihült kosárkákat megtöltjük habnyomózsák segítségéve a krémmel. A krémhez a tojást és a cukrot kikeverjük gőz fülütt amíg be nem sürüsödik. Ha kiéült puha vajjal kikeverjük. A tetejét csokoládéba mártjuk. Karácsonyi asztalra szoktuk készíteni.


                                            Kókusz szelet

Hozzávalók:

Tészta-20 dkg cukor, 1 tojás, 1 sütőpor, 2 nagy kanál méz, 3 dkg vaj

Máz-20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 3 dkg kakaó, 1/2 dl tej, 1/2 dl rum.

A tésztát kikeverjük és a mázhoz valókat egybe olvasztjuk. Ha kész a mázba forgatjuk a tésztát és kókuszba hempergetjük.


                                            Kókuszgolyók

                         kokuszgolyok.jpg

Hozzávalók:

300g cukor, 1,5dcl víz, vaniliás cukor, 250g kókusz,60g vaj,  2 kanál kakaó, 1 csomag piskóta

Főzünk egy szirupot a vízből és cukorból, hagyjuk kihűlni. A piskótát összetörjük és mindent egy tálba rakunk, mahd összegyúrjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd golyókat formálunk belőle. Aki szereti egy-egy szem meggyet rakhat a közepébe, majd kókuszba forgatjuk.


                                              Bejgli

Hozzávalók:

1 kg féldara liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg sertés zsír, 2 dkg élesztő, 2 dcl tej, 3 tojás, só, 10 dkg porcukor, 40 dkg mák, 4,5 dcl víz, 30 dkg dió, 70 dkg kristálycukor,  citrom, rum, 5 dkg mazsola, lekvár


Langyos vízben elkeverünk egy kiskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszhez öntjük a megkelt élesztőt, margarint, zsírt, 2 tojást, porcukrot és csipet sót. Tésztát gyúrunk belőle. 2- 3 órát pihentetjük hideg helyen és 6 részre osztjuk. 2 dcl vizet felrakunk főni 30 dkg cukorral és beleszórjuk a diót. ízesítjük citromhéjjal, rummal és adunk hozzá mazsolát. Még egyszer felrakunk felrakunk 2.5 dcl vizet főni 40 dkg cukorral és beleszórjuk a darált mákot. Ezt is ízesíthetjük citromhéjjal. Hagyjuk kihűlni. A tésztákat kinyújtjuk és 3-at dióval kenjük meg, 3-at mákkal, feltekerjük. A mákosba még rakhatunk szilvalekvárt. 3-asával tepsire rakjuk és tojással megkenjük. 1 órát hagyjuk állni és 180 fokon megsütjük.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 44
Heti: 183
Havi: 1 161
Össz.: 584 168

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi receptek
Receptpalota - © 2008 - 2024 - receptpalota.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »