Receptpalota

Finom receptek gyűjteménye. Grillázstorta és formatorta sütés

       Különleges ételek és alapanyagok receptjei


1. Rózsavíz készítése desztillációval

2. Kókusztej

                          Rózsavíz készítése desztillációval

Hozzávalók:

víz, sok jég, rózsaszirmok

Kellékek:

1 magas falú főzőedény, 1 nehéz kis edény, 1 gömbölyű aljú fémedény

Első feladatunk, mielőtt mindent elkezdünk este megcsináljuk a jeget, hogy másnapra jó legyen. A rózsaszirmokat mindig frissen szedjük és az a legjobb, ha nem az elnyílóban levő hanem a szép fejeket. 10 darab rózsának a szirmait szedjük le. Hidegvízben leöblítjük. Na és elkezdjük a lepárlást. Egy nagy magasfalú főzőedénybe belerakjuk a nehéz kisedényt. A kisedény köré szórjuk a rózsaszirmokat és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha a kis edényünk úszik a víz tetején, akkor egybe rakhatunk több ilyen kis edeényt, hogy nehezebbek legyenek. Az egész tetejét lefedjük a gömbölyő aljú fémedénnyel, úgy hogy a gömbölyő alja legyen lefelé. Hagyjuk a tűzön felmelegedni, közben figyeljük a gömbölyű edény alját, hogy már lecspódott-e a pára, ekkor kivesszük a jeget és a gömbölyű edénybe rakjuk. A tüzet a legalacsonyabb hőmérsékleten, minimumon tartsuk, még fémplatnit is rakhatunk a tűzhelyre. Ahogy a jeget belehelyeztük a gömbölyű edénybe az edény alján a el kezd keletkezni az eszencia és a kisedénybe csöpög. Mindig ellenőrizzük, hogy a kisedény nem telt-e meg és ha igen kiöntjük egy üres edénybe, amit le lehet zárni és mindig tartsuk zárva, majd visszahelyezzük a lábasba. Ha a jég elolvadt mindig utántöltjük. A szirmok minőségétől függ, hogy mennyi ideig tart, de az is lehet, hogy annyira nem jó minőségű a szirom, hogy nem lesz aromája a desztilált víznek. Próbáljunk meg a lehető legillatozóbb szirmokat leszedni. Ugye milyen romantikus kis recept? Próbáljátok ki.

Egyébként ezzel az eljárással desztilálhatunk más illatos nővényeket is pl. levendulát vagy rozmaringot.

A rózsavizet sokféleképpen felhasználhatjuk. Néhány példa:             -kiváló üdítőital készíthető belőle,recept itt Rózsavizes limonádé

-torták, sütemények, fagylaltok finom kieglszítöje lehet

-frissítő arcvízként is kiváló

-légfrissítő

-a vasalóba desztillált vízbe öntve finom illatot kölcsönöz a ruháknak

Készítettem egy rajzot, hogy kicsit érthetőbb legyen a munkafolyamat.

                rozsaviz.jpg

Alul a főzőedény, benne a kis edény ami az eszencia felfogására van, benne kék színnel az eszencia, körülötte pedig pirossal a virágszirmok. A tetején van a gömbölyű edény, alul csöpög a kisedénybe az eszencia ás az edény belsejében pedig a jégdarabkák. Remélem érthető.


                                           Rózsa likőr

Hozzávalók:

30 dkg sötétvörös finom illatos rózsaszirom, 1 l 80-90 kokos vodka, víz cukor, citromlé

A rózsaszirmokat reggel mielőtt kisüt a nap leszedjük frissen. Megtisztítjuk és teljesen megszárítjuk. Ha kész Egy jól zárható üvegbe töltjük és felöntjük a vodkával. K.b 2 hétig hagyjuk állni egy sötét szekrénybe. Ha kész rózsaszínű színe lesz, leszűrjük kávéfilteren. Elkészítjük a cukorszirupot. Egy edénybe egyforma arányba rakunk cukrot és vizet, tehát ha 1 l cukorsziruphoz 0.5 l víz és 0.5 l cukor kell. Elkezdjük melegíteni addig amíg fel nem olvad a cukor, de ne forraljuk. Ha a cukor felolvadt levesszük a tűzről. Adunk hozzá egy kis citromlevet, hogy elkerüljük a kikristályosodást. Kihűtjük, majd hozzáöntjük a rózsás vodkához 1.1 arányban, így kapunk k.b 2 l rózsalikőrt. Nagyon kellemes zamata van. Igazi női romantikus ital.


                                          Rózsa szirup

Hozzávalók:

4 csésze rózsaszirom, 4-6 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 kanál citromlé

Egy serpenyőbe öntjük a szirmokat és a vizet.  30 percig pároljuk amíg a szín kioldódik a szirmokból. Aztán leszűrjűk és addig főzzük nagyon lassú tűzön, míg kb 1 és fél 1/2 csésze marad belőle. Ez körülbelül 1 óra de lehet kicsit több is. A lakásban eközben csodás illatok keringenek, mesebeli az egész élmény. Ezután hozzáadjuk a cukrot és felolvasztjuk benne, ha felolvadt levesszük a tűzről, nem szabad forralni, mert a cukor megkaramelizálódik és nem lesz jó íze. Steril jól záródó üvegekbe töltjük.


                                         Gyömbér szirup

Hozzávalók:

2 csésze apróra vágott gyömbérgyökér, 1-2 citrom héja, 1 csésze cukor, fahéj és szegfűbors, 4 csésze víz

A gyömbért és vizet feltesszük főzni k.b. 5 percig amíg meg nem puhul. Hozzáadjuk a citromhéjat és fűszereket. lassú tűzön főzzük addig amíg 3 pohárnyi lé lesz belőle. Kávéfilteren átcsepegtetjük és steril üvegekbe töltjük. Forró vízzel felöntve finom nyugtató teát, pezsgővel felöntve finom koktélt készíthetünk belőle. Ha szeretjük a gyömbérsört azt is el lehet belőle készíteni.

A Házi gyömbérsör receptjét itt olvashatod el.


                                            Bodza szirup

Hozzávalók:

1 l víz, 4 csésze cukor, 2 citrom leve és héja, 2 evőkanál citrompótló, 25 bodzavirág

A bodzavirágokat megmossuk óvatosan és egy nagy edénybe rakjuk. Egy másik edénybe öntjük a vizet, citrompótlót, citromlevet, citromhéjat és cukrot. Összeforraljuk és ráöntjük a virágokra. 2-4 napig pihentetjük úgy, hogy letakarjuk. Ha kész kávéfilteren átszűrjük és üvegekbe kanalazzuk. Hűtőben tároljuk.

Készíthetünk bodza likőrt és bodzalét is, ha kíváncsi vagy rá kattincs rá.


                                          Házi kókusztej

Hozzávalók:

1 zacskó kókuszreszelék, 1/2 l víz

A kókuszt beáztatjuk a forró vízbe jó néhány órára, majd mixerrel pár percig turmixoljuk. Egy szitán átszűrjük. Ha inni szeretnénk keverümk bele cukrot vagy mézet, de ételek vagy sütemények készítésére is használhatjuk. Kakaó hozzáadásával pedig finom kókuszos kakaót ihatunk. Bármit elkészíthetünk vele tej helyett ezt használva. A megmaradt kókuszt felhasználhatjuk további édességek készítésére, mint pl: kókuszgolyó, kókusz tekercs



                                    Marshmallow fondant

50 dkg porcukor mégegyszer átdarálva mégegyszer, 4 dkg kukoriakeményítő, 60 dkg pillecukor

A legfontosabb, ha fondantot készítünk, hogy mindent jól vajazzunk ki: a tálat, fakanalat, kezünket, munkalapot, mert ha ezt nem tesszük meg minden ragadni fog.

A pillecukrot összekeverjük a keményítővel és átszitáljuk.

A pillecukrot kivajazott nagy tálba öntjük, térfogata nől ezért kell nagy tálba rakni.  Én a konyhaasztalt teljesen leszoktam szedni és jól bevajazni. A megolvadt marshmallowba belekeverem fakanállal a cukor egy részét, majd kiborítom a konyhaasztalra. Elkezdem gyúrni, majd fokozatosan a többi cukrot is hozzágyúrjuk. Először nagyon fog ragadni, de elég hamar összeáll. Lehet színezni is amilyen színűre szeretnénk. Azonnal nyújthatjuk, de fóliába csavarba sokáig eláll a hűtőben. A hűtőből kivéve kemény lesz, de egy pici időre a mikróba rakva megpuhu és újra formázható. Ne tagyük sokáig a mikróba mert megolvad.

Ez a recept  Kiprobalt receptek alapján készült, tekintsd meg ezt is ha mégtöbb infót szeretnél.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 32
Heti: 243
Havi: 1 451
Össz.: 582 854

Látogatottság növelés
Oldal: Különlegességek receptjei
Receptpalota - © 2008 - 2024 - receptpalota.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »