Kínai étel receptek
1. Kínai pikáns csirkeszárnyak
2. Mézes-mustáros csirke
3. Édes-savanyú csirkemell falatok
4. Kínai pirított tészta
5. Kínai currys csirkemell
Kinai pikáns csirkeszárnyak
Hozzávalók:
6 csirkeszárny, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál narancslé, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál szójaszósz, chillipor, 2 gerezd fokhagyma, só
A csirkeszárnyakat megsózzuk és chilliporral bedörzsöljük majd pirosra sötjök. Amig sülnek összekeverjük az összetevőket. Amikor megpirultak a szárnyak ráöntöm és még 5 percig sütjük. Rizzsel tálaljuk.
Mézes-mustáros csirke
Hozzávalók:
1 kilós csirke, 1 kanál vaj, 2-3 evőkanál méz, 1 kiskanál mustár, 2 dl kefir, 1 evőkanál liszt, só
Megolvasztjuk a vajat és fehérre sütjük a csirkét. Ételizesitővel megszórjuk és puhára pároljuk. Kiszedem a húst. A maradék vajon a mézet felforraljuk, bletesszük a mustárt és a húst visszarakom és puhára főzzük. A joghurtba belekeverjük a lisztet és beleöntjük a húsba. Hadjuk h. besürüsödjön.
Édes-savanyú csirkemell falatok
Hozzávalók:
10 dkg csirkemell, keményítő, só, bors, cukor, víz, finomliszt,sütőpor, paradicsompüré, ecet
A kockákra vágott csirkemellet sózzuk, borsozzuk, összekeverjük keményítővel, vízzel. Enyhém iszaposnak kell lennie nem lehet túl nedves és túl száraz sem. Kb 5-10 percig álljon. Két evőkanál finomlisztet, három evőkanál keményítőt, tíz evőkanál vizet összekeverünk, adunk hozzá kevés sütőport és olajat. Annyi olajat forralunk, hogy ellepje a húsokat 250 fokra, sárgás ropogósra sütjök. Wokban olajat malegítünk beleteszünk 3 evükanál pararadicsompürét, 1,5 kanál cukrot, fél evőkanál ecetet és kevés vizet,sót. A csirkemelleket beleforgatjuk. Pirított tésztával tálaljuk.
Kinai piritott tészta(isteni finom,a kedvencem)
1 csomag spagetti,1 fej hagyma, 1 kis fej káposzta, 1 répa,1-1 konzerv borsó, kukorica, szojababcsira (kihagyható),3-4 kanál szójaszósz, 2-3 gerezd fokhagyma,só, bors. olaj
A tésztát megfőzzük. Egynagyobb wok serpenyőbe olajat hevitünk és az apróra vágott hagymát megpiritjuk, majd a vékony csikokra vágott káposztát, répát is megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a borsót, kukoricát.Belerakjuk a megfőtt tésztát és izesitjük szója szósszal,fokhagymával,sóval és borssal.Édes savanyú csirkemell falatokat adhatunk hozzá.
Kínai currys csirkemell
Gyors és finom
Hozzávalók:
1 csirkemell kifilézve, 2- 3 kanál étkezési keményítő, 3 evőkanál szójaszósz, 3 kanál curry, só, bors, olaj
A csirkemellet felkockázzuk és egy tálba rakjuk. Megszórjuk sóval, borssal, curryvel, szójaszósszal és hagyjuka a hűtóben néhány órát pihenni. Annyi olajat hevítünk, hogy ellepje a húst és akkor rakjuk bele ha már teljesen forró és hirtelen ropogósra sütjük. Rizzsel és sok zöldséggel kínáljuk.
Kínai zöldséges hús
Hozzávalók:
400 g csirkemell, 50 g krumplikeményítő, 2 hagyma, 2 répa, zöld, sárga, piros paprika, 0/4 fej káposzta, 100 g póréhagyma, 25 g győmbér, 2 gerezd fokhagyma, 50 g shitake gomba, 200 ml húsleves, 50 g szójacsíra, szója szósz, fél citrom leve, chilli paprika, só, cukor, olaj, snidling
A csibemellet kis darabokra vágjuk, megszórjuk a keményítővel, 2 kanál olajat adunk hozzá és összekeverjük. Wokban forrósítunk olajat, hozzáadjuk a húst és állandó keverés mellett megsütjük. Kivesszük a húst és félrerakjuk.A záldségeket megpucoljuk. A gombát beáztatjuk. A hagymát 4 felé vágjuk és levelekre szedjük. A fokhagymát szeletekre vágjuk. A paprikát 2 cm-es szeletekre vágjuk, majd ferdén rombuszra daraboljuk. A répából hosszában zőldségszeletelővel szeleteket vágunk és ugyanúgy rombuszokat darabolunk belőle. A káposztát kissebb kockákra vágjuk a póréhagymát karikákra. A győmbért lereszeljük. A megpuhult gombát félbe vágjuk. A húsos alajhoz hozzáadjuk a győmbért, fokhagymát, paprikát, répát, káposztét ás 2-3 percig sütjük. Kis húslevessel leöntjük. Hozzáadjuk a megsült húst és póréhagymát. Megízesítjük sóval, cukorral és ismét leöntjük kis húslevessel és besűrítjük kis keményítővel elkevert vízzel. A végén hozzáadjuk a csírát és megőntőzzük szójaszósszal, citromlével. Rizzsel tálaljuk és megszórjuk snidlinggel.
Tavaszi tekercs
Tavaszi tekercs tészta:
2 bögre liszt, 2 bögre víz, olaj, só
A hozzávalókat kikeverjük és nagyon vékony lapokat sütünk olajjal kikent serpenyőben.
Csípős zöldségragu
Hozzávalók:
2 nagy sárgarépa, 1 kis cukkini, 1 doboz bébikukorica, 5 dkg zöldborsó, 2 dkg fafülgomba, 1 csokor újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg szójacsíra, 3 dl húsleves, 2 ek. szőjaszősz, 1 tk. szezámolaj, 2 ek. keményítő, 2 ek. olaj, mogyorónyi győmbér, 2 chillipaprika
A gombát beáztatjuk a forró levesbe. Olajon megfuttatjuk a felszeletelt gyömbért és fokhagymát. Rátesszük az egyenletes darabokra vágott zöldségeket. Erős lángon pár percig hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombás levest és felforraljuk. Szójaszósszal és szezámolajjal ízesítjük és vízzel lekevert keményítővel besűrítjük. A végén adjuk hozzá a csírát és még egyszer forralunk rajta. Chillipaprikával megszórjuk a végén. Kínálhatjuk magában vagy pirított tésztával is.
Spárgás kukoricás csirkemell
Hozzávalók:
2 csirkemell, 15 dkg zöldspárga, 15 dkg bébikukorica, 1-2 piros-zöld paprika, 6 gerezd fokhagyma, 4 ek olaj, 1 dcl hűsleves, 2 ek. keményítő, 3 ek. cherry, 1 tk. chilliolaj, fehérbors, só
Acsirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a keménítőt, szójaszósz